Tillgänglig Bio - Film med syntolkning och uppläst svensk text

Tillgänglig bio innebär syntolkning och talande textremsa på biograf för att personer med synnedsättning och långsamt läsande ska kunna ta del av filmutbudet på en biograf. Filmer som är utrustade med ljudspår för syntolkning och uppläst text är märkta med följande symboler.


                                                  

                    Syntolkning                       Talad textremsa


För att kunna utnyttja tjänsten behöver man ladda ner en applikation till sin mobila enhet som har operativsystemet iOS eller Android, t ex en smartphone eller surfplatta.


Lista överapplikationer att ladda ner hittar du nedan eller på sfi.se/tillgangligbio. Applikationerna har olika användargränssnitt, det vill säga är utformade med skilda utseenden.Samtliga applikationer innehåller dock alla de aktuella filmer som har försetts med syntolkning och uppläst text. Applikationerna kan hittas med sökorden;syntolkning, uppläst text, tillgänglig bio och tillgänglig film på App Store och/eller Google Play.


OBS! Steg 1-3 skall göras innan filmvisningen och inte i biosalongen:

1. Ladda ner appen från App Store eller Google Play.

2. Välj film och ladda ner ljudpaket till bio.

3. Klicka på det nedladdade ljudpaketet och välj syntolkning och/eller uppläst text.

Ljudpaketet kan innehålla både syntolkning och uppläst svensk text. Det betyder attbiobesökaren behöver välja en av dessa - eller båda.


När du sitter i biosalongen:

4. Sätt din Smartphone i flygplansläge och ta på lurarna.

För att intestöra andra i biosalongen skall man aktivera flygplansläge i den mobila enheten och koppla in sina hörlurar så att inget ljud kan höras utanför den mobila enheten.

5. Starta uppspelningen.

Detta görs när man satt sig tillrätta i biosalongen och helst innan filmen börjar. Din smartphone lyssnar av filmljudet och synkroniserar sig med syntolkningsspåret eller den intalade textremsan.


För mer information besök sfi.se/tillgangligbio