Varbergs Biografhistoria

Skriven av Gunnar Abrahamsson


Varbergsbiografen hade sina lokaler i "Pehrssonska trädgården". Inne i Fastens trädgård låg "Svalanbiografen", ägd  av  poliskonstapel Robert Johansson. Ljudfilmen gjorde sitt intåg i Sverige 1929 med filmen"Säg det med toner".   På 20-talet gör  biograferna sitt intåg i Varberg. Denna tid när TV inte fannsså vallfärdade folk till biograferna. Då gällde stumfilm.Charlie Chaplin,  Buster Keaton och Helan och Halvan. I Varberg fanns det"Teater-Bio" där filmerna visades tillsammans med pianomusik.


  

Grand Bio byggdes 1934 i samband med huset. 1937 lät även legendariske "Brutus" på Varbergsposten bygga Capitolhuset och därmed tillkom denna 

moderna biograf. Direktör Rudolf Wingård, välkänd biografdirektöri Varberg under åtskilliga år berättar i en intervju i Varbergs-Extra`s förstanummer i oktober 1969: "På 1910 talet kostade det 35 öre för vuxna att gå på bio och 15 öre för barn, men 1920 hade biljettpriserna stigit till 1 krona respektive 50 öre" Rudolf Wingård  inträdde i branschen redan 1920 och höll på till 1985 då Thomas Andersson tog över Capitol. 
 Idyllen blomstrade onekligen, och fram till 1920 vevades projektorn för hand. Det gick bra det  

 också, men det gällde ju att hålla takten. När sommaren kom slog biograferna igen, före 1937  körde man inte en enda film under juni, juli och augusti.Ljudfilmens genombrott medförde ett  betydande uppsving av biointresset, och närt.ex. Capitol invigdes måndagen 1 november 1937  var detta på toppen.Invigningsfilmen var "En gång i maj", den romantiska och oförglömliga  sångfilmen med Jeanette McDonald och Nelson Eddy i de bärande rollerna.

 Torsdagen 14 november 1985 öppnade Varbergs nya biografpalats med tre salonger döpta till  

 Queen (252 platser), Prince (202platser) och Princess (61 platser). Invigningsfilm var  "Rambo/First Blood part II) med Sylvester Stallone. I sitt invigningstal sa dåvarande  "biografkung" Thomas Andersson bland annat: - Det känns skönt att få ägna sig åt den konstart-  filmen - som har den starkaste förankringen hos folket. I samband med att Capitol öppnade med  3 salonger stängdes Grand Bio (numera Kicks).

 


Bio Capitol var oerhört lyxig 1985 med tre salonger men tyvärr var den gamla foajén borta likaså  den vackra ridån och sköna balkongen.Istället fanns det biljardhall med café sektion.  Biobesökarna fick snällt vandra i en smal gång framtill biljett/godiskassan. I slutet av 90-talet  avvecklades biljardsektionen och det blev större utrymme för gästerna. En gammal filmprojektor  Aga-Baltic placerades i foajén som trevlig utsmyckning.2004 byggde Thomas Andersson en pub  bar i foajén. Tyvärr blev det inga större investeringar i ljud, bild och sittkomfort under de 20 åren  Thomas hade ansvar för biografkulturen.
Den 10 mars 2006 sålde Thomas Andersson fastigheten och biografen till Lars-Inge Glimsell och Pia Hallman. Renoveringen påbörjades i slutet av Juni 2006 med installation av det nya digitala ljudsystemet, nya objektiv i maskinrummet samt nya filmdukar i alla tre salongerna. Ett parmånader senare revs de gamla stolarna och golvet ut och ersattes av nytt exklusivt golv och stolar av högsta kvalitet. Om målningen skedde i samtliga salonger.Efterhand har kiosken i foajén byggts om, men viktigast av allt är att Capitol f r.o.m. 15 mars 2011 är helt digital med tre stycken Barco 2K projektorer.Under vintern 2012 installerades också en ny 

ljudprocessor för bästa möjliga ljudkvalitet. Sedan hösten 2014 är Jonas Lejeviken biografansvarig på 

Bio Capitol i Varberg


Om det är någon som har gamla foton på Grand och Capitol så bidra gärna tacksamt på facebook eller via mail. Nu gäller det att vi är rädda om vår biograf i Varberg. Bäst är att se film på bio och just på Bio Capitol.